top of page
Ömer Faruk Usluoğlu

RÜZGAR TÜRBİNİ NASIL KONUMLANDIRILIR?

Güncelleme tarihi: 10 May 2024


Rüzgar türbini kurulum aşamasında en önemli unsurlardan biri olan rüzgar türbinin kurulacağı yer, rüzgar türbininizin sağlıklı üretim yapıp yapmayacağını belirleyen en önemli parametredir. Rüzgar türbinleri kanatlarının gelen rüzgar enerjisinden istenilen şekilde yararlanması için rüzgarın doğrusal (lamine) bir akışla kanatlara gelmesi gerekmektedir. Peki, doğrusal akış türbin kanatlarına nasıl gelir? ,Yukarıdaki şekil aslında her şeyi açıklıyor. Eğer Rüzgar Türbini çevresinde, tepe, ağaç, ev gibi engeller mevcut ise türbin o engellerden daha yüksekte olmalı (ortalama 2 kat ) ve o engellere çarparak akışı bozulan rüzgâr akışından etkilenmemelidir. Ev, ağaç, tepe gibi engellere çarpan rüzgâr girdaplar oluşturarak kanatlara geldiğinde türbin rüzgârın yönünü bulamayarak kanatların devre çıkmasını engeller buda üretimi çok çok ciddi manada düşürmektedir.


Rüzgar türbinin konumunda kullanılan basit bir kural mevcuttur. Kuralı şöyle açıklayalım: Direk yüksekliği etraftaki ev, ağaç gibi en yakın engel yüksekliğinin iki (2) katı olmalı,rüzgar türbinin engele uzaklığı ise engelin boyunun yirmi (20) katı kadar uzakta olmalıdır. “(Görsel-1)


Bir örnekle açıklayıp konuyu pekiştirelim,


Rüzgar türbininin örnek konumlandırılması
Görsel2-Rüzgar Türbini Örnek Konumlandırma

Rüzgar türbin kurulum yerinde türbine engel olabilecek ev yüksekliği 3m olsun. Direk boyunun yüksekliği en az 6 metre olmalıdır. Uzaklık ise evin boyu olan 3 metrenin 20 katı olan 60 metre olmalıdır. Eğer bu basit kurala uyularak yer seçimi yapılır ise türbine doğrusal rüzgar akışı gelir ve türbin istenilen yüksek verimlerde çalışır. Peki, bu standartlara uyulmadan yapılan kurulumlarda ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir. *Eğer verilen standartların dışında engellere yakın engellerden daha aşağıda seviyede kurulum yapılan rüzgâr türbinlerinde aşağıdaki sorunlar ortaya çıkar,


  •  Rüzgar türbin girdaplı akışa maruz kaldığından dolayı sürekli sağ sol hareketi yapar ve türbin rüzgâr yönünü bulamayarak devire çıkamaz ve üretim ciddi manada kayıp yaşar. 


  • Girdaplı akışlar rüzgar türbinini değişik yönlerde ani hareketlere maruz bırakır ve buda zamanlı direk ve türbin bileşenleri gibi parçalara zarar verir. 


  • Rüzgar türbinleri ev çatısı gibi yerlere kurulması tercih edilmemelidir. Bu hem güvenlik hem de çatı yapısına zarar verme ihtimali olduğu için tercih edilmemelidir.


  • Ev, ağaç gibi nesnelere çok yakın kurulan sistemler fırtına, deprem, sel gibi olağanüstü durumlarda çevreye zarar verebilir veya çevreden zarar görebilir.


Yukarıda belirttiğim standartlarda yer seçimi sağlanır ise verim, güvenlik ve kullanım ömrü açısından uzun yıllar size hizmet edecek bir sisteme sahip olursunuz.


Bol rüzgarlı ve kendi temiz enerjinizi ürettiğiniz güzel günlerinizin olması dileğiyle, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.


Sağlıcakla kalın…

Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии


bottom of page